Digitaalisia palveluita kehitettiin asiakkaiden avuksi

Vuoden 2024 aikana digitaalisten palveluidemme kehittämistä ohjasivat kolme keskeistä teemaa:

  • helppo­käyttöisten palveluiden kehittäminen
  • erin­omaisen digitaalisen palvelu­kokemuksen tarjoaminen
  • sisäisen tehokkuuden parantaminen.

Näkö­kulmien yhteisiä mahdollistajia olivat rohkeat kokeilut ja käyttöön­otot teko­älyn hyödyntämisessä. Näiden toimen­piteiden avulla pyrimme tukemaan strategiamme mukaisia tavoitteita ja varmistamaan, että asiakkaamme saavat parasta mahdollista palvelua.

 

Erinomainen digitaalinen palvelukokemus, sisäinen tehokkuus ja jatkuva parantaminen, tekoäly mahdollistajana.

 

Olemme hyödyntäneet erilaisia teko­äly­ratkaisuja Hanselissa varsin laajasti jo useamman vuoden ajan esi­merkiksi analytiikka­­tarkoituksiin. Vuoden 2024 aikana odotukset kohdistuivat erityisesti uusiin generatiivisen teko­älyn tarjoamiin mahdollisuuksiin. Samalla kun pyrimme tarjoamaan modernit työ­välineet ja uudet kyvykkyydet työn­tekijöidemme käyttöön, olemme myös ottaneet käyttöön uusia kohdennettuja palveluita asiakkaillemme.

Ensimmäisenä tuotanto­käyttöön ehti Hilma-palvelun (hankintailmoitukset.fi) yhteydessä lanseerattu Hankinta­välkky-teko­äly­avustaja, joka näytti ainakin epä­virallisesti olleen myös ensimmäinen tuotanto­käyttöön otettu, generatiiviseen tekoälyyn pohjautuva palvelu Suomen julkisella sektorilla. Teko­äly­avustajan on tarkoitus auttaa julkisia hankintoja tekeviä asian­tuntijoita hankintoihin liittyvissä kysymyksissä. Samalla Hankinta­välkky tukee myös Hilman vision mukaista tavoitetta tarjoamalla helposti hyödynnettävissä olevaa tietoa julkisia hankintoja koskevista tieto­palveluista. Hilma oli vuonna 2024 valtio­varain­ministeriön omistama palvelu, jonka kehittämisestä ja yllä­pidosta vastasi Hansel.

”Palautteet käyttäjiltä olivat lähtö­kohtaisesti erittäin positiivisia.”

Elokuun käyttöön­oton jälkeen Hankinta­välkyssä käytiin loppu­vuoden aikana keskimäärin 700 keskustelua kuukaudessa, ja palautteet käyttäjiltä olivat lähtö­kohtaisesti erittäin positiivisia. Käytyjen keskusteluiden ja käyttäjä­kokemusten perusteella Hilman ohjaus­ryhmä teki päätöksen Hankinta­välkyn tieto­sisällön laajentamisesta käyttäjiä mietityttäviin aihe­alueisiin. Alku­vaiheessa Hankinta­välkyssä hyödynnettiin ainoastaan Julkisten hankintojen käsi­kirjan sisältöjä, jotka opetettiin teko­älylle. Tulevaisuudessa Hankinta­välkky tulee toden­näköisesti myös vähentämään painetta, joka kohdistuu Hilman asiakas­palveluun ja julkisten hankintojen neuvontaan.

Helpompaa hankintaa

Hanselin strategiassa yksi keskeisistä teemoista on panostus yhteis­hankintojen käytön helppouteen. Yhdistettynä tavoitteeseemme erin­omaisesta digitaalisesta palvelu­kokemuksesta olemme pohtineet paljon sitä, miten voisimme tukea asiakkaitamme yhteis­hankintojen sisällä tehtävien kevennettyjen kilpailutuksien tekemisessä. Vuoden 2024 aikana rakensimme verkko­kauppamaisen kilpailuttamisen konseptia työnimellä kilpailutus­kori. Toiminnon on tarkoitus tuoda Hanselin tarjoamaan kilpailutus­työ­välineeseen Kisa-apuriin valmiiksi määriteltyjä tuote- ja palvelu­vaihto­ehtoja, joita asiakas voi näppärästi poimia omaan kilpailutus­koriinsa. Tämä helpottaa hankinnan kohteen määrittelyä ja vähentää kilpailuttajan työtä, kun erillisiä Exceleitä ei enää tarvita.

Kilpailutuskori-toiminto on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 alku­puolella kahdessa dynaamisessa hankinta­järjestelmässä (DPS): Tieto­koneet 2023–2027 sekä Laboratorio­tarvikkeet, -⁠kemikaalit ja -⁠laitteet 2023–2027. Keräämme kokemuksia kilpailutus­korista ja laajennamme sen käyttöä myöhemmin myös muihin yhteis­hankintoihin.

Tulosta

Sinua voi myös kiinnostaa

Kohti erinomaista palvelu­kokemusta

Asiakas- ja toimittaja­tyytyväisyyttä seurataan Hanselissa säännöllisesti.

Lue juttu

Toimitusjohtajan katsaus

Vuoden 2024 julkis­hallinnon isot säästöt näkyivät myös hankinnoissa.

Lue juttu

Kasvustrategia­plussa tavoittelee säästöjä

Hanselin hallitus uudisti vuonna 2023 aloitettua kasvu­strategiaa.

Lue juttu